Kurumsal hediye mi Promosyon mu?

26-11-2022 17:57

Gelen misafirlere hediye vermek yada bir misafirliğe gidildiğinde hediye götürmek bizim kültürümüzde önemli bir yere sahip. Büyüklüğü ne kadar olursa olsun işletmeler içinde hediye vermek önemlidir. Çünkü hediyeyi verdiğinde hem karşı tarafa vermiş olduğu değeri gösterir hemde o hediyeyle kendini hep hatırlatmak ister. Ayrıca bugüne kadar yapılan araştırmlar gösteriyor ki insanlar bir hediyeyi bir firma ile özdeştirmesi %88 yani güzel bir reklam aracı.

Peki hediye ve promosyon aynı şey mi? Yani promosyon dağıttıımızda aynı etkiye ulaşıyormuyuz?

Şöyle yapalım. Aklınıza bir kalem getirin. Ve bu kalem üzerinde bir markanın logosu olsun. Veya bir anahtarlık yine logolu. Bu kalem veya anahtarlık sizce sadece o firma için mi üretildi. Çok özel bir çalışma değilse tabiki hayır. O kalemin üreticisi belkide o kalemden milyonlarca adet üretti ve firmalarda o kalem üzerine logolarını işlediler. Peki bu kalem hangi firmanın kalemi? Tabiki de üreticisinin kalemi.

İşletmeler müşterilerinin, bayilerinin yada hedef kitlelerinin ihtiyacını karşılamak için sektörüne uyfun olan bazende olmayan günlük kullanım ürünleri hediye eder. Buradaki amaç günlük ihtiyaçların ücretsiz bir şekilde karşılanması ve bu karşılama neticesinde işletmenin reklamı yapılması.

Peki Kurumsal hediye ile Promosyon farkı ne ?

Her işletme belirli bir amaç ve hedef doğrultusunda kurulur. Hani o internet sitelerimizde yazdığımız kurumsal sekmesinde ki vizyon, misyon varya işte ondan bahsediyorum. Hatta son zamanda moda olan değerlerimiz kısmı :) Heleki devasa bir bütçe ile kurulan bir işletmeyse herşeyden önce kurumsal kimlik çalışılır. Logo, font , renk vs. herşey araştırlır, ayrlanır, onaylanır. Öyle kafanıza göre kullanamazsınız sonrasında herşey bellidir.

Peki herşey bu kadar en ince ayrıntısına kadar belli iken neden hediye konusunda ne bulursakcılık yapılıyor. Hediye vermek mi öenli değil yoksa zaten hediye ediyoruz dostlar alışverişte görsün iştecilik mi yapılan?

Hediye öncelikle o işletmenin kurumsal kimliğini yansıtmalıdır. Hedef kitlesine vizyon, misyon ne mesaj vermek istiyorsa onu yansıtmalı. İşltemenin değerleri ile örtüşmeli, bayi veya müşterilerine verdiği değeri göstermeli. Hediyenin o işletme için özel olarak tasarlandığını ve o işlenmeninde hediye verdiği kişeye bu hediyeyi biz sizin için tasarladık diyebilmeli. Burada çok önemli bir detaydan bahsediyorum. Pahalı yada lüks bir hediye olsun her yeri altın kaplama, varaklarla dolu bir hediye olsun demiyorum. Hediye ve işletme birbirini çağrıştırmalı diyorum.

İşin özet şu ;

Promosyonda, ürün vardır üzerine markalama yapılır,
Kurumsal Hediyede, işletme vardır özel ürün yapılır.

Arife tarif gerekmez....

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.